www.zooplus.nl - Mijn dierenwinkel
HOME * KAYLO * NONII * GEZONDHEID * SHOWS * WERKEN * DEKREU * NAKOMELINGEN * FOTO'S * GASTENBOEK 

 

Aanschaf Toller

Word de Toller uw nieuwe vriend?

Wellicht bent u kort geleden in aanraking gekomen met een Nova Scotia Duck Tolling Retriever of heeft u de toller gespot in een rassenoverzicht of website. U bent in ieder geval meer info gaan zoeken en hier terecht gekomen. Dat is een zeer goede zet van u! EenToller koopt u namelijk niet zomaar. Wij kunnen ons voorstellen dat u in één klap verliefd bent geworden op dit ras; de uitdrukking, het karakter, het formaat etc. zijn eigenschappen waar je snel voor kunt vallen. Toch is het verstandig om u eerst een beetje te verdiepen in het ras alvorens tot de aanschaf over te gaan. Een hond koopt u niet voor even maar voor heel zijn leven!

Wat vind u belangrijk aan een hond en welke hond past het beste binnen uw leefomgeving. Zoekt u een hond uit op zijn uiterlijk of vind u het karakter belangrijker? Een goede band met uw hond is toch wel hetgene wat als eerste bij u op zou moeten komen. Ook al wilt u alleen maar showen of werken met uw hond, dit is onmogelijk zonder een hond waar u geen band mee op kunt bouwen. Zelfs als u alleen maar een gezinshond wilt, dan wilt u wel dat uw hond goed met uw kinderen om gaat, respect heeft voor u en zich normaal gedraagt naar buren of andere mensen in en rondom huis. Een goede band kunt u opbouwen door energie te steken in uw hond, activiteiten te ondernemen, proberen de hond te begrijpen. Dit is bij de ene hond makkelijker dan bij de ander en het ligt niet alleen bij de hond, ook u als baas moet van te voren weten hoeveel tijd u hierin wilt steken. Als u een hond wilt die snel goed luistert bij minimale inspanning dan kunt u zich voorstellen dat u niet aan moet komen met een hele eigenwijze zelfstandige hond of een hond met een enorme energie behoefte. Dus voor u een hond kiest moet u goed voor uzelf en voor uw medegezinsleden bepalen hoeveel tijd u in uw nieuwe vriend wilt steken. Als u weet hoe u met uw hond om wilt gaan en hoeveel energie u hierin wilt steken is het belangrijk om te kijken of de Toller bij u past.

De toller versus de golden. Iedereen kent de Golden retriever, de heerlijke blonde huishond. Weliswaar wordt hij vaak zo gezien maar ook met een Golden retriever kunt u veel leuke activiteiten ondernemen. Zo is hij enorm steady, dat wil zeggen dat hij doet wat de baas hem zegt en dit lang kan volhouden, is goed in de jacht, kan na enige opbouw lange stukken met u rennen naast de fiets, lekker lange wandelingen maken etc. Het is een hond zonder enorme gebruiksaanwijzing. Een golden heeft uiteraard ook behoefte aan een cursus zoals een puppycursus maar is in tegenstelling tot andere rassen gemakkelijk te trainen. Van een Toller wordt dat ook door sommige mensen gezegd. ‘De Toller is heel intelligent en is daardoor heel goed te trainen'. De Toller is inderdaad een hele intelligente hond maar een belangrijk aspect wordt door bovenstaande mensen vergeten. Juist deze intelligentie kan snel resulteren in ongewenst gedrag.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hebt u veel verstand van trainen of bent u bereid om veel energie te steken in uw Toller dan kan zijn intelligentie heel gunstig werken en kunt u veel met uw hond bereiken, bent u niet consequent, hebt u moeite met de communicatie tussen hond en baas, dan zal er al gauw ongewenst gedrag volgen. Denk aan: niet komen op bevel, eten van tafel, blaffen, plassen tegen alles en nog wat en vooral heel eigenwijs zijn. Sommige Tollers zijn door hun enthousiasme, zelfstandigheid en gedrevenheid ook moeilijk steady te krijgen. Denkt u eens aan een lekkere bruine modderpoel en uw mooie witte nieuwe vloerkleed, u ziet het al voor u, hele mooie bruine design pootjes als motief op uw tapijt. Nee dat heeft u liever niet, dan wilt u dat uw hond steady is, naar u luistert en niet zijn geduld verliest en dus door zijn enthousiasme toch een verfrissende duik neemt ondanks dat u het hem had verboden. Hier zou u dus echt voor moeten trainen. Daarnaast is een Toller erg gevoelig dus een opvoeding met een harde straffende stem, straffen met uw handen e.d. zullen averechts werken. Uw hond raakt snel van streek. We merken dit vooral bij corrigeren. Een Terrier of staande hond en zelfs een Labrador kunnen soms best een brul nodig hebben of bijvoorbeeld een corrigerende knijp in de nek, deze honden herstellen snel en zijn uw boze bui al gauw vergeten. Een Toller kan u maar zo een dag willen ontlopen. Daarom is juist die band tussen hond en baas zo belangrijk bij de Toller. Hierdoor kunt u de hond op een natuurlijke manier corrigeren, krijgt de hond respect voor u en dat alles zonder dat het moet escaleren. Juist bij Tollers geldt dus extra, ongewenst gedrag voorkomen is beter dan corrigeren en om het te voorkomen moet u dus goed opletten, de hond niet continue zijn gang laten gaan en op tijd ingrijpen.

Veel Tollereigenaren sporten met hun hond, niet alleen voor hun hond maar vooral omdat ze het leuk vinden om aan de band tussen hond en baas te werken. Zonder die band kunt u blijven trainen zonder resultaat. Sommige mensen hebben al snel een band met hun Toller en hoeven minder te trainen. Dit verschilt ook heel erg per Toller en kunt u van te voren als pup moeilijk inschatten. Maar ook al heeft u de training niet nodig of heeft u geen zin in uren op een trainingsveld/jachtlocatie te staan, uw hond heeft ook een energie behoefte. Ook hierbij geldt dat de ene Toller hier meer behoefte aan heeft dan de andere maar geen enkele Toller zal een leuk leven leiden door alleen maar dag in dag uit thuis binnen en in de tuin te liggen. De hond houdt van afwisseling, nieuwe locaties, spannende dingen. Hij kan bijvoorbeeld door zijn goede aanpassingsvermogen rustig een middag thuis blijven maar hij zou er wel naar snakken daarna een hele leuke beloning te krijgen door wat activiteit. Bijvoorbeeld een zoekspelletje in het bos, lekker zwemmen, fietsen of een bepaalde sport. Ook hiervoor geldt dus weer dat u goed van te voren moet bepalen hoe u straks uw tijd gaat indelen en hoeveel tijd uw nieuwe viervoeter in uw drukke agenda gaat krijgen.

 

 

W ij willen u adviseren contact op te nemen met een van de rasverenigingen, te praten met fokkers en met Tollereigenaren alvorens u in te schrijven voor een Tollerpup. U kunt bijvoorbeeld naar een Tollerevenement gaan waar u diverse Tollers kunt zien. U zult zien dat er een enorme diversiteit aan Tollers is en tijdens zo'n evenement kunt u zich wellicht beter oriënteren op de keuze van de fokker. Een georganiseerde wandeling, een clubmatch of een werkproef is uitermate geschikt om u beter te oriënteren. Ook zijn er meerdere informatiebronnen te vinden over Tollers op het internet. Daarom onderaan dit verhaal een aantal nuttige links.

Wij willen u veel succes wensen bij de keuze of u een hond wilt, welke hond u wilt en eventueel met de opvoeding van uw Toller. Wellicht treffen we elkaar nog eens.

Tollergroetjes,

Alma de Ruiter
Uiteraard kunt u contact met mij opnemen (ik ben geen fokker, heb geen commerciële belangen het is alleen in het belang van de Toller) via info@tollerkaylo.eu

 

 

 

MEER INFORMATIEBRONNEN VOORDAT U EEN TOLLER AANSCHAFT:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer algemene informatie over de toller via deze link

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Erkende rasvereniging (Erkend door de Raad van Beheer)
Website Club = www.tollertales.nl
Informatie over de toller + pupbemiddeling = Mevr. Barbera Zeeman 033-4943476

Toller vereniging
Website Vereniging = www.ducktollingretriever.nl
Informatie over de toller + pupbemiddeling = Mevr. Irma Meintema 0519-531934

Op beide websites kunt u meer informatie halen over de aanschaf van een toller, het karakter, evenementen en vooral niet onbelangrijk; de gezondheid van de Toller.

Bent u woonachtig in belgie dan kunt u informatie winnen en raad vragen aan de Belgische Toller Club:
Website BTC = www.ducktollingretriever.be
Informatie over de toller + pupbemiddeling = Ingrid Kuyken 014-37 59 39


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nederlandstalig boek over de Nova Scotia Duck Tolling Retriever:


Auteur: Mevr. J. Gieskens
Meer info en bestellen:
http://www.wildfowler.nl/init-boek.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tollerevenementen agenda waar u naar toe kunt gaan ter kennismaking met het ras:

Evenementen Rasclub:
07 September 2008 Kamioenschapsclubmatch
Locatie: Utrecht
Aanvang 10.00 uur

Evenementen Rasvereniging:
09 November 2008 Najaarswandeling
Locatie: Ede
Aanvang: 11.30 uur

12 Oktober 2008 Jachtdag
Locatie: Hellevoetsluis
Aanvang: 9.00 uur
Afsluiting: 16.00 uur

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wilt u op een leuke en ontspannende manier in contact komen met het ras, baasjes en verschillende fokkers dan zou u zich aan moeten melden bij het tollerforum. U maakt een simpel profiel aan, stelt uzelf kort voor en vervolgens krijgt u toegang tot een forum waar u al uw vragen kwijt kunt en waar u alles kunt lezen over de voor en nadelen van de toller.

 tollerforum